Iris kan zich weer volledig gaan focussen op de ambities van de Orange Lions

Ze kan zich nu focussen op het afdwingen kwalificatie voor EuroBasket 2023. Maar een ander succes heeft ze al op zak. De Orange Lions VU20, waar het 18-jarige talent ook deel van uitmaakt, kan komende zomer toch meedoen aan het Europees Kampioenschap in die leeftijdscategorie. Door middel van crowdfunding en media-aandacht zijn speelsters, ouders en andere betrokkenen erin geslaagd om ruim twintigduizend euro bij elkaar te krijgen. Samen met de aanvulling van de Nederlandse Basketball Bond voldoende voor EK-deelname.
Vennema groeide de afgelopen week uit tot het boegbeeld van de Orange Lions VU20 en was zo'n beetje dagelijks te gast op de nationale radio om aandacht voor het probleem van de U20-selectie bij de vrouwen te vragen: uit kostenoverweging (vooral de gigantisch gestegen reis- en verblijfkosten voor alle nationale basketbalselecties) had de NBB zich genoodzaakt gezien harde keuzes te maken en bij de vrouwen te focussen op de jongere leeftijdscategorieën. De Orange Lions VU20 werden als gevolg daarvan niet voor het EK ingeschreven.

"Toen ons dat nieuws bereikte en bleek dat er geen geld was om VU20 naar het EK te laten gaan, heeft mijn vader contact gezocht met Radio 2 door een bericht te sturen via hun appdienst", vertelt de geboren Groningse, die nu in de Women's Basketball League bij Den Helder Suns speelt en door haar jonge leeftijd nog twee EK's met de U20 lichting mag spelen. "Zelf heb ik contact opgenomen met RTV Noord uit Groningen, waar ik vandaan kom. Doel was om het benodigde bedrag via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Als jonge basketbalster is het spelen van het EK zo'n beetje het hoogst haalbare. Het is niet alleen een eer om voor je land uit te mogen komen, maar ook de plek om je internationaal in de kijker te spelen."

‌Voor Vennema het wist was ze zo'n beetje elke dag te horen in het ochtendprogramma 'Jan-Willem start op' op Radio 2. Aan presentatoren Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte mocht ze het probleem van de Orange Lions VU20 uitleggen. Ook Radio 1 pikte het op en vervolgens ging het snel. "Voordat we op de radio kwamen, zaten we op zesduizend euro, in een paar dagen tijd groeide dat bedrag door allerlei reacties en donaties naar twintigduizend euro. Met een bijdrage van het bedrijf OG Heroes zijn we nog hoger uitgekomen, waardoor we ons doel in een week tijd hebben bereikt. Dit hadden we met zijn allen echt nooit kunnen bedenken. We zijn alle mensen en bedrijven die ons steunen, dan ook ongelooflijk dankbaar en hier ontzettend blij mee."

‌Radiopresentator Jeroen Kijk in de Vegte kwam een symbolische cheque van ruim 24.000 euro dinsdagochtend tijdens de uitzending in hoogst eigen persoon aanbieden aan Vennema bij het hotel Van der Valk A4 Schiphol, waar de Orange Lions deze week verblijven. Voor even was ze dus een soort BN-er, maar nu is de jonge spelverdeelster blij dat ze zich weer kan concentreren op een ander doel: kwalificatie met de A-selectie voor EuroBasket 2023. Daartoe moet het Nederlands vrouwenteam zondag 12 februari a.s. in Praag uit tegen Tsjechië met zes punten verschil of meer winnen, wat geen makkelijke opgave gaat worden. "Het vorige window viel ik af, nu hoop ik wel bij de wedstrijdselectie te zitten. Weet je, meer dan mijn best kan niet ik niet doen. Dat was met de actie voor de Orange Lions V20 zo en nu weer."

Brian Benjamin, Technisch Directeur van de NBB, toont zich verheugd over de goede afloop. "We zijn blij dat we ook dit jaar met veel nationale teams internationaal actief zijn. Naast onze jeugdselecties die in de zomer naar de EK's willen, zijn er de 3x3 vrouwen en mannen die zich in dit preolympisch jaar willen plaatsen voor de Olympische Spelen in 2024. De 5-5 vrouwen proberen zich te kwalificeren voor EuroBasket, de rolstoelmannen en -vrouwen werken dit jaar zowel een WK in Dubai als een EK in eigen land af. En dan zijn er nog de 5-5 mannen. Kortom, veel teams en veel programma's, met helaas ook extreem gestegen kosten. Daarom zijn we extra blij dat het met steun van het team, alle betrokkenen en de media-aandacht is gelukt om ook de Orange Lions VU20 in te schrijven voor het EK."

partners

SUNS ASSIST PARTNERS

Contact
Den Helder Suns Damesbasketball
Contactformulier
Sporthal Quelderduyn
Schootenweg 2
‌1785 LV Den Helder
op de kaart